Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vinnarna utsedda för Tunsta

Studenterna som vann juryns pris. Joacim Johansson, David Danielsson, Carmen Darwis, Mohamed Awil och Kim Skelander

Studenterna som vann juryns pris. Joacim Johansson, David Danielsson, Carmen Darwis, Mohamed Awil och Kim Skelander

Nu har Högskolan Dalarnas studenter presenterat sina förslag. Juryn och folket har utsett en varsin vinnare. Här får du möta vinnarna och se deras förslag för Leksands nästa stora bostadsområde i Tunsta.

Varje grupp har gjort en illustrationsplan, en 3D-vy över området och gestaltat ett av husen som de tycker ska byggas i Tunsta.

– Det här projektet med Högskolan Dalarna har varit väldigt roligt och samverkan har fungerat väldigt bra. Att inkludera studenternas perspektiv, tankar och idéer är väldigt givande, vi har många fina förslag att ta med oss in i detaljplaneprocessen som nu börjar. Det här gör vi gärna igen, säger stadsarkitekt Anna Ograhn.

Joacim, David, Carmen, Mohamed och Kim vann juryns pris

Av 12 deltagande studentgrupper utsåg juryn grupp F2 till vinnare. Studenterna Joacim Johansson, David Danielsson, Carmen Darwis, Mohamed Awil och Kim Skelander, grupp F2, vann juryns pris med deras förslag på parhusen DURA och illustrationsplan för Tunsta Ekobostad. Juryn bestod av fyra personer, tre representanter från Leksand kommun och en representant från Leksandsbostäder AB.

Motivering till juryns pris löd: "Ett till topografin och naturen väl anpassat och integrerat bostadsområde med fokus på social hållbarhet. Flera trevliga mötesplatser såsom café i gamla reningsverket, kolonilotter med växthus samt lekplats i den naturliga svackan där nivåskillnader nyttjas till lek men även till omhändertagande av dagvatten.

Boendet är fint anpassat till platsen, omgivningen och målgruppen med mycket ljus och tillgänglighet, till exempel genom tilltaget badrum och både sol- och snöskydd. Dessutom kommer huset att ha en kostnadseffektiv produktion."

Ta del av det vinnande förslaget DURA-Parhus Länk till annan webbplats.

Ta del av den vinnande illustrationsplanen för Tunsta-Ekostad Länk till annan webbplats.

Jessica och Nathalie vann folkets pris

Jessica och Nathalie

Under förmiddagen var allmänheten välkomna att ta del av alla förslag och att delta i en omröstning för det förslag som de tyckte skulle vinna folkets pris. Studenterna Jessica Gustafsson och Nathalie Engvall Sewerlid, grupp D4, vann folkets pris med deras förslag Älvslätten och Villa Älva.

Ta del av förslaget Villa Älva Länk till annan webbplats.

Ta del av den föreslagna illustraionsplanen över Älvslätten Länk till annan webbplats.