Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Förskoleklass

Året ditt barn fyller sex år är det dags att börja i förskoleklass.

Foto av barn på en skolgård

Välkommen till förskoleklassen

Leksands kommuns 7 grundskolor erbjuder

  • Hög lärarbehörighet
  • Certifierat digitaliseringsarbete från F-9 genom Guldtrappan
  • Dagliga rastaktiviteter med fysisk rörelse i samarbete med SISU och regionen
  • Utepedagogik på våra fritidshem

Förskoleklassen ska stimulera alla elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning. Att gå i förskoleklass är gratis. Verksamheten i förskoleklassen omfattar cirka fem timmar per dag. Förskoleklasserna har samma läsårstider som skolan och har en egen läroplan.

Våra sju grundskolor bjuder in till Öppet hus innan valet. Ansökningsperioden för förskoleklass är hela januari. Ärenden kring förskoleklassval hanteras inte innan ansökningsperioden.

Öppet hus - välkomna

Våra sju grundskolor bjuder in till Öppet hus innan skolvalet. Barn och vårdnadshavare är välkomna att besöka skolorna under nedan datum och tider.

11 januari Ullvi skola 16.30-17.00
16 januari Gärde skola 16.30-17.30
16 januari Åkerö skola 17.30-18.30
17 januari Siljansnäs skola 16.30-17.30
17 januari Sammilsdalskolan 17.30-18.30
18 januari Tällbergs skola 16.30-17.30
23 januari Insjöns skola 17.00-18.00

Du får då chansen att träffa personal i förskoleklass och rektor på de olika skolorna.

Skolval till förskoleklass

När du gör ditt skolval väljer du den skola där ditt barn ska börja förskoleklass och sedan fortsätta grundskolan i.

Läs mer om våra sju grundskolor Öppnas i nytt fönster.

Val till förskoleklass sker under vårterminen 2024 under perioden 1-31 januari. Det ska då göras i vår e-tjänst. Om du behöver ansöka om förskoleklass mellan 1 februari - augusti så sök på utskriftbar blankett och skicka till Utbildningssektorn, Leksands kommun, Troget 5, 793 80 LEKSAND.

Om du inte gör ett aktivt skolval

Inför förskoleklass ska vårdnadshavaren göra ett skolval för sitt barn via vår e-tjänst. Om man inte gör ett aktivt val är man inte garanterad plats i sitt upptagningsområde/boendeområde om detta blir fullt efter 31 januari.

Om barnet ska gå i en annan skola

Vi är tacksamma om du fyller i och skickar in blanketten även om du valt en annan skola än kommunens skolor. Du måste dock göra ett aktivt val direkt till den skola du vill gå i om den inte är kommunal.

Förskoleklass är obligatorisk

Förskoleklassen är obligatorisk. Det innebär att barn som är bosatta i Sverige har skolplikt från höstterminen det år då de fyller sex år.

Fritidshem före och efter skoldagen

Barn som går i förskoleklass har möjlighet att få heldagsomsorg genom att också gå på fritids, så kallad skolbarnsomsorg.

Du ansöker om fritidshemsplats på samma blankett som ansökan om plats i förskoleklass. Observera att du inte ska säga upp platsen på barnets förskola om barnet ska ha fritidshem. Förskoleplatsen går automatisk över till fritidshemsplats.

Sidan uppdaterad: