Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Utemiljö och AME i lyckad samverkan

Helena Andersson, Emelie Åhlander, Nina Zinenko, Anna Osokor, Mia Lindén och Inna Herasymova.

Helena Andersson, Emelie Åhlander, Nina Zinenko, Anna Osokor, Mia Lindén och Inna Herasymova.

Alla ukrainare som har kommit till Leksand och vill ha ett jobb har fått ett jobb. Tre av dem, Anna, Inna och Nina arbetar med utemiljö i sommar och trivs jättebra.

Det var Helena Andersson, verkstadsadministratör/fordonsreparatör och utemiljöchef Sofia Tornberg på avdelningen utemiljö som vände sig till AME, Leksands arbetsmarknadsenhet om att det vore intressant att se över möjligheten för ett samarbete här under sommaren. Utemiljö har jobb som ska göras och AME har personer som vill arbeta.

Frågan tog snabbt fart och tre kvinnor matchades ihop med utemiljös rensgrupp. Anna Osokor, Inna Herasymova och Nina Zinenko har alla haft ett annat arbete i Ukraina men lär sig det nya arbetet hos utemiljö mer och mer för varje dag.

– Det fungerar jättebra, Inna, Anna och Nina är positiva, glada, tacksamma och det lyser glädje av dem som smittar av sig. De vill verkligen jobba och lära sig både jobbet och det svenska språket, vilket är någonting som vi lär oss längs med vägen, säger Helena.

Anna, Inna och Nina arbetar

Arbetsuppgifterna varierar. Det är alltifrån att fräscha upp skolgårdar och kommunens paradytor som finns vid Torget, järnvägsstationen och japanska parken. De klipper gräs, rensar ogräs och nu inför midsommar är de delaktiga i att fixa björkgirlanger.

– Det är jättebra och det bästa är arbetskamraterna, säger Inna Herasymova glatt.

Emelie Åhlander och Mia Lindén handleder denna glada grupp i arbetet i sommar och de berättar att dessa tre kvinnor har ett fantastiskt driv och en stark vilja till att arbeta. Det är även väldigt tacksamt yrke för att komma in i språket, mycket av kommunikationen sker genom att demonstrera arbetsuppgifterna och nya ord lärs varje dag.