Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Siljansnäs femteklassare vinner tävling i trafiksäkerhet

Hela klass 5 står framme vid tavlan på Siljansnäs skola

Klass 5 på Siljansnäs skola är en av vinnarna i tävlingen #10sekunder som arrangeras av NTF, Nationella trafiksäkerhetsförbundet.

Tävlingen #10sekunder arrangeras av NTF och riktar sig till elever i klass 3-6 i hela Sverige. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma vikten av att hålla hastighetsbegränsningen och klass 5 på Siljansnäs skola är en av vinnarna.

Visste du att om du kör 50 km/timmen i stället för 30 km/timmen så tjänar du endast 10 sekunder per 200 meter? NTF, Nationella trafiksäkerhetsförbundet, har mätt bilars hastighet utanför skolor i över två decennier och resultaten är desamma år efter år: varannan bilist kör fortare än tillåtet.

Vinnare bland 127 bidrag

När NTF arrangerar tävlingen #10sekunder vill de att de tävlande ska belysa den korta tid man sparar på en onödig fortkörning genom att skapa en kort film – och såklart får filmen inte vara längre än 10 sekunder. På frågeställningen vad man hinner göra på 10 sekunder är svaret enkelt: nästan ingenting!

NTF har fått in totalt 127 filmer från skolklasser i hela landet, av dessa bidrag var det 13 filmer som tog hem vinsten varav femteklassarna på Siljansnäs skola var en av de lyckliga vinnarna i årets trafiksäkraste tävling.

– När jag fick mejlet från NTF om tävlingen tänkte jag direkt: vi hakar på! Det är både roligt och lärorikt för eleverna. De fick börja med att skriva manus innan de satte i gång med filmandet. Eleverna fick själva välja om de skulle göra filmen i skolan eller på fritiden och om de vill arbeta i grupp eller ensam, berättar Anders Eriksson som är lärare i årskurs 5 på Siljansnäs skola.

Klassen överraskades med prisutdelning

Eveli Jönsson och Rose-Marie Örtlund från NTF Dalarna delar ut pris till klass 5 på Siljansnäs skola.

Eveli Jönsson och Rose-Marie Örtlund från NTF Dalarna delar ut pris till klass 5 på Siljansnäs skola. På bilden tar läraren Anders Eriksson emot diplomet.

Igår åkte Rose-Marie Örtlund och Eveli Jönsson från NTF Dalarna ut till Siljansnäs skola för att besöka klass 5 och dela ut priset. Eleverna hade ingen aning om att de vunnit och blev glatt överraskade mitt under en lektion med sång, glass och diplom. Priset är en resa för hela klassen till Boda Borg äventyrsanläggning. En annan vinst är den ökade uppmärksamheten kring trafiksäkerhet för både elever och föräldrar.

– Det är jätteroligt för barnen att de vann! Syftet med att vara med i tävlingen var samtidigt att de skulle prata med föräldrarna hemma om det här med att sänka hastigheten, säger Anders Eriksson

Siljansnäs skolas bidrag, filmen ”Kaffe”, kan ses på länken nedanför tillsammans med övriga vinnande bidrag.

Stort grattis till klass 5 i Siljansnäs!