Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nu öppnar Granberget!

Granbergets backe

Bilden är från en tidigare säsong.

Nu på fredag den 15 december öppnar Granberget upp fyra av sju nedfarter! Det har varit bra temperatur för att kunna tillverka och preparera fantastiska förutsättningar. Nytt för i år är utökad parkering och spåravgift.

– Det har varit flera veckor med minusgrader vilket har gett oss jättefina och bra förutsättningar för att producera snö och preparera backen, säger Markus Andersson, enhetschef på Fritidsavdelningen.

Inför kommande säsong har flera investeringar gjorts. Förutom att en ny energieffektivare spårmaskin som ska säkerställa kvaliteten på längdspåren har köpts in, har en utökning av C-parkeringen gjorts. Nu finns det plats för ytterligare 20 bilar.

På fredag klockan 12.00 öppnar fyra av sju nedfarter. De nedfarter som öppnar är vargen, björnen, lämmeln och snöparken. Järven, bjärven och vässlan öppnar inte då det är för lite snö där ännu, de består endast av natursnö.

Granberget börjar med spåravgift

Från och med säsongen 2023/2024 tar Granberget ut en spåravgift för dig som nyttjar Granbergets skidspår. Tidigare har spåravgiften för att åka längdskidor vid Granberget och Länken varit frivillig men för att det ska finnas underlag att kunna preparera spåren behövs en avgift tas.

Granbergets dagspår, elljusspår och Länken fram till Källan är avgiftsbelagd. Skidåkning vid Källan är inte avgiftsbelagd. Läs mer på Granbergets hemsida, länk här nedanför.

– Inför den här skidsäsongen har vi bland annat gjort en stor investering i en ny pistmaskin avsedd för längdskidåkningen. En grundförutsättning för att vi ska kunna fortsätta erbjuda och utveckla den riktigt fina anläggning som Granberget är så behöver vi, likt andra kommuner i Dalarna, också ta ut en obligatorisk spåravgift. Inför beslutet har vi jämfört de föreslagna avgiftsnivåerna med andra kommuner och därefter valt att lägga oss i mitten. Övriga platser, exempelvis Källan, där kommunen gör skidspår kommer fortsatt vara avgiftsfria, säger Sebastian Larsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ett säsongskort för att nyttja längdspåren på Granberget och Länken kostar 800 kronor för vuxen och 400 kronor för ungdomar och pensionärer. Ungdom är du till och med 16 år.

– Det har tidigare varit många som har betalat den frivilliga avgiften och det är vi jättetacksamma över men nu behöver vi göra så här för att kunna leverera den kvalitén som vi vill ge leksingarna, säger Markus Andersson, enhetschef på Fritidsavdelningen.

Se Granbergets öppettider