Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Nu är Edshultsgårdens nya kök invigt

Anette Hällström, måltidsbiträde och Linnéa Wahl, enhetschef på kostenheten, står vid den nya serveringsdisken i Edshultsgårdens nya kök.

Anette Hällström, måltidsbiträde och Linnéa Wahl, enhetschef på kostenheten, står vid den nya serveringsdisken i Edshultsgårdens nyrenoverade kök.

Efter drygt ett år av renovering är äntligen Edshultsgårdens nya kök färdigt. Första måltiderna tillagades i köket under midsommarveckan.

Ombyggnationen av Edshultsgårdens kök påbörjades efter skolavslutningen förra året och blev klar lagom till midsommar i år. En invigning hölls nyligen för all personal som jobbar inom kostenheten.

Vi träffade kostenhetens enhetschef Linnéa för att ställa några frågor.

Vi intervjuade enhetschef Linnea

Vad är det som har renoverats?

­– De har rivit ut hela köket, bilat upp allt och gjutit om. Flyttat väggar och satt upp nytt. Det är samma utrymmen i stort sett men det är ändå svårt att förstå vad som var vad innan. Det är verkligen en riktig totalrenovering, säger Linnéa Wahl.

Claes Greij, köksmästare och Peter Bolander, kock, står i det nyrenoverade köket.

Claes Greij, köksmästare och Peter Bolander, kock.

Linnéa skiner minst lika mycket som det nya köket när hon berättar om renoveringen.

­– Jag tycker att vi har fått det så fint och fräscht - och stort! Vi har större ytor att vara på, bättre arbetsmiljö för personalen och möjlighet att göra andra saker. Vi har bland annat fått ett nytt bageri, diskrummet är utbyggt och vi har även ett helt nytt serveringsrum.

Har du någon favoritplats i det nya köket?

­– Ja, det är bageriet! Jag gillar ju att baka själv och tycker det är kul att vi nu har en avskild hörna för det. Nu kan vi baka spontant istället för att vi måste planera in det i produktionen som tidigare. Och så tycker jag det blev så fint där inne också, säger Linnéa.

Interiörbild på det nya bageriet i Edshultsgårdens kök

Det nya bageriet är Linnéas favorit.

Vad ser du mer för fördelar med det nya köket?

­– Jag tror att personalen kommer att uppskatta att det är ett större diskrum med bättre ventilation och att vi nu har både ett grovdiskrum och ett findiskrum så att det blir ett bättre flöde i disken. Och så tror jag att eleverna uppskattar att det blir en bättre servering än det varit innan, med bättre flöde och lugnare miljö i matsalen.

Anette Hällström, måltidsbiträde, spolar rent i det nyrenoverade köket.

Anette Hällström, måltidsbiträde.

Under tiden som köket renoverade skedde all matlagning på Gästis i restaurangskolans kök.

­– Det är ett helt år som vi varit där, så det är väldigt skönt att få komma tillbaka. Vi känner att vi har löst det bra i restaurangskolans kök, de som har varit i köket har gjort ett jättebra jobb för att få det att fungera. Nu känns det fantastiskt att komma tillbaka till någonting permanent och att vi nu kan bygga upp något nytt här och se vilka möjligheter vi har med det nya köket, avslutar Linnéa Wahl.

Bildspecial – interiörbilder från Edshultsgårdens nya kök

Interiörbild från Edshultsgårdens nyrenoverade kök.
Interiörbild från Edshultsgårdens nyrenoverade kök.
Interiörbild från Edshultsgårdens nyrenoverade kök.
Interiörbild från Edshultsgårdens nyrenoverade kök.
Interiörbild från Edshultsgårdens nyrenoverade kök.

Fakta om Edshultsgårdens kök

Edshultsgårdens kök lagar mat till Edshultsgårdens särskilda boende, Lyckavägens särskilda boende, Tibble korttidsboende, Tibble dagverksamhet och Åkerö skola. LSS utegrupp äter även lunch varje dag i matsalen. Det innebär cirka 500 luncher och 200 middagar varje vardag. Under sommaren är det cirka 300 luncher och 200 middagar per dag.