Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Leksand satsar på kompetensutveckling inom äldreomsorgen

En patient och en undersköterska

Bild från Mostphotos.

Leksands kommun deltar i det statliga projektet Äldreomsorgslyftet 2024. En utbildningssatsning som innebär att vårdbiträden i kommunen erbjuds att utbilda sig till undersköterskor på betald arbetstid.

Äldreomsorgslyftet syftar till att höja kvaliteten i äldreomsorgen genom att ge personal ökad kunskap och förbättrade färdigheter.

– Vi jobbar hela tiden för att på olika sätt höja kompetensen och kvalitén i äldreomsorgen. Vi har personalen och Vuxenutbildningen har utbildningen. Genom Äldreomsorgslyftet bidrar staten till finansieringen av en samverkan som gynnar hela Leksands kommun, säger Isabella Piva Hultström, socialchef.

Utbildningen kommer att bedrivas i samarbete med Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik. Vuxenutbildningen har redan idag en påbyggnadsutbildning till undersköterska där ett 20-tal platser till höstens studiestart nu finns att söka för kommunens vårdbiträden. Under utbildningstiden kombineras jobb och studier på 100 eller 50 procent. Under utbildningstiden förlorar den som studerar ingen inkomst. Äldreomsorgslyftet finansierar lönen under utbildningen.


– Genom att erbjuda utbildning på arbetstid visar kommunen att vi värdesätter välutbildad personal inom äldreomsorgen. Detta gynnar både de äldre som får omsorg och personalen som får möjlighet att utvecklas i sitt yrke, säger Isabella Piva Hultström, socialchef.