Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Information om afrikansk svinpest

Ett vildsvin går i gräset

Afrikansk svinpest bland vildsvin har konstaterats i Västmanlands län. I dagsläget omfattas inga delar av Leksands kommun av den skyddszon som Jordbruksverket inrättat för att stoppa spridningen.

Vi följer utvecklingen och får löpande information från Jordbruksverket.

Afrikansk svinpest har konstaterats i Fagersta och Norbergs kommuner i Västmanlands län. Jordbruksverket har beslutat om en smittad zon som berör även delar av Dalarna; sydöstra delen av Smedjebackens kommun och den sydvästra delen av Avesta kommun. Även om Leksands kommun inte ingår i skyddszonen så är det viktigt att känna till vad som gäller om du besöker drabbade områden för att förhindra att smitta sprids vidare utanför skyddszonen.

Afrikansk svinpest drabbar vildsvin och grisar men inte människor eller andra djur. I den smittade zonen finns regler som du ska följa för att hindra smittspridning.

Restriktioner i den smittade zonen

Alla aktiviteter där människor vistas i skog och mark utan­för markerad tomt­gräns och utanför etablerad tävlings­bana är förbjudna. Det gäller även sport­evenemang, sammankomster och offentliga till­ställningar.

Karta över smittad zon - Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Restriktionerna finns för att vildsvinen inte ska störas så att de rör sig ut ur zonen och sprider smittan vidare till andra områden, och för att vi människor inte ska sprida smitta vidare via skor, redskap med mera.

På Jordbruksverkets webbplats finns även information om vad som gäller för fordon och maskiner som använts i lantbruk och skogsbruk, foder och strö från den smittade zonen eller om du har tamgrisar eller hägnade vildsvin.

Afrikansk svinpest - Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rapportera in döda vildsvin

Allmänhet och jägare inom hela Sverige, men speciellt i det aktuella området uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt).

Rapportera sjuka/döda vilda djur - Rapporteravilt.sva.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.