Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Allsång och ceremoni ramade in årets nationaldagsfirande

Folkmassa i Gropen under nationaldagsfirandet

Folkmassa i Gropen under nationaldagsfirandet

I Leksand firades Sveriges nationaldag med både allsång i Gropen, en ceremoni för nya svenska medborgare och utdelning av kulturstipendium. Tack till er alla som deltog!

Under år 2023 har Leksand fått 59 nya svenska medborgare. Under nationaldagen välkomnades dem tillsammans med deras närstående till Leksands kommun genom en medborgarskapsceremoni. Där bjöds det på tal av kommunstyrelsens ordförande Sebastian Larsson (M) och kommundirektör Caroline Smitmanis Smids.

Caroline och Sebastian

Kommundirektör Caroline Smitmanis Smids och kommunstyrelsens ordförande Sebastian Larsson (M)

Några ord ur Sebastian Larssons tal:

För många är Leksand synonymt med midsommar och ishockey. Faluröda byar och Norets puls. Det storslagna Siljan och blånande bergen i horisonten. Men framför allt är Leksand vårt hem, vår trygghet. Ert hem och er trygghet.

Efter välkomsttalet bjöds det på fika och Leksands nya svenska medborgare fick motta en minnesgåva. En fin ceremoni med varm stämning.

Kanelbullar med sverigeflaggor i

Det bjöds på en riktig svensk fika med chokladbollar och kanelbullar.

Allsång med extra allt

Nationaldagen bjöd även in till den 20:e allsången i Gropen tillsammans med kulturskolans rektor Per Westblom och musikern Ingmar Ihlis.

Övriga som medverkade under allsången och bjöd på ett stämningsfullt firande var Höglöttn, barnkörer, lilla spelmanslaget, The Soulband, Mats Lindström och Kulturskolans husband.

Allsångsledarna Per Westblom och Ingemar Ihlis

Allsångsledarna Per Westblom och Ingmar Ihlis

Utdelning av kulturstipendium

Agneta Kallur mottar 2023års kulturstipendium

Agneta Kallur tar emot 2023års kulturstipendium av kommunstyrelsens ordförande Sebastian Larsson (M) och kulturchef Pär Ohlsson.

Under nationaldagsfirandet fick även Agneta Kallur ta emot Leksands kommuns kulturstipendium för 2023.

Agneta har under drygt 20 år drivit ett galleri för samtidskonst i Hjortnäs handel. Genom sitt framgångsrika arbete har hon satt Leksands kommun och Hjortnäs på kartan för samtida konst. För det tilldelas hon Leksands kommuns kulturstipendium på 30 000 kronor.

Tack till alla er som deltog och bidrog till ett lyckat nationaldagsfirande!