Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Sidans innehåll

Försäkringar och skadestånd

När olyckan är framme kan du få hjälp! På den här sidan berättar vi om våra försäkringar och hur du ska göra om du anser att kommunen är skyldig till händelsen.

Försäkringar

Leksands kommun har tecknat en kollektiv olycksfallsförsäkring hos Protector Försäkring för elever, barn, ungdomar och andra grupper inom kommunens verksamhetsområde.

En olycksfallsskada är den kroppsskada som den försäkrade ofrivilligt drabbats av genom en plötslig yttre händelse (ett utifrån kommande våld mot kroppen).

För att försäkringen ska gälla:

  • En oförutsedd händelse där den försäkrade ofrivilligt drabbats av en plötslig yttre händelse.
  • Den skadade måste ha uppsökt läkarvård där behandling eller vård krävs.
  • Ersättning kan även åtgå för skadat material (till exempel kläder och glasögon) i samband med personskada.

Skolskjuts

  • För att ansöka om skolskjuts måste den drabbade ha utsatts för en olycksfallsskada till följd av en plötslig yttre händelse.
  • Inkom med ett läkarintyg som tydligt fastställer behovet av skolskjuts samt under vilken period behovet finns.

Ärr

Ersättning kan prövas för ärr under förutsättning att skadan har behandlats av läkare i samband med olycksfallet, 18 månader efter skadan inträffat.

Mer utförlig information om försäkringens omfattning lämnas av handläggare vid pågående hantering av skada.

Anmälan:

Den drabbade eller dess vårdnadshavare ska anmäla skadan till kommunens försäkringsbolag, Protector Försäkring. Därefter får vårdnadshavaren ett bekräftelsemejl med skadenummer och en handläggare kommer ta kontakt nästkommande arbetsdag.

Notera att skadeanmälan måste anmälas via Protector Försäkrings hemsida eller via skadeblankett då Protector Försäkring behöver vårdnadshavarens samtycke för att få lagra barnets pesronuppgifter.

Vänligen använd länken högre upp på denna sida för att anmäla er personskada.

Välj "Anmäl skada" / "Person" / "Olycka" och fyll i resterande uppgifter.

Skadestånd

Om du råkar ut för en skada i Leksands kommun som du anser att kommunen är ansvarig för, kan du begära skadestånd.

Det räcker inte enbart att en skada inträffat för att få skadestånd. Huvudregeln är att den som drabbats av en skada ska bevisa att kommunen har orsakat skadan genom uppsåt eller oaktsamhet, samt att olyckshändelsen ägt rum på kommunens mark eller/och en plats där kommunen har underhållsansvar.

Du måste också kunna bevisa skadans omfattning och hur stor skadan är i kronor samt på vilket sätt den påstådda oaktsamheten har lett till din skada.

Om du har drabbats av en skada ska du alltid i första kontakta ditt eget försäkringsbolag. Detta gäller oavsett om det som har inträffat har medfört en sakskada, en personskada eller en annan skada. För den del av kostnaderna som skadan föranlett och som försäkringen inte täcker, kan du som skadelidande sedan begära skadestånd från kommunen.

En ansökan om skadeståndsanspråk kan göras skriftligt till kommunen efter att du har gjort anmälan hos ditt försäkringsbolag.

Den som är skadelidande har som huvudregel bevisbördan i ett ärende rörande skadesetånd. Det är därför viktigt att den du ger en detaljerad information om hur skadan har uppstått.

Fotografera om möjligt skadan och skriv ner datum och tidpunkt. Även en skiss från skadeplatsen kan vara bra att bifoga. Glöm inte bort att ange skälen till varför du anser att Leksands kommun har orsakat dig en skada och på vilket sätt du anser kommunen varit oaktsam.

Bifoga även kvitton på dina kostnader och utlägg när du skickar in ditt skadeståndsanspråk. Skicka din anmälan till:

Sidan uppdaterad: