Siljan Geopark
I Siljan Geopark besöker du ett unikt landskap som skapats av ett meteoritnedslag, formats av naturen och utvecklats av människor.

Besök platserna där naturen formats av den gigantiska smällen och lär mer om historien. Området är vida känt för sin storslagna natur och sitt vackra landskap som lockat till sig vetenskapsmän, konstnärer, författare och besökare sedan flera hundra år tillbaka.
För cirka 380 miljoner år sedan slog en fem kilometer stor meteorit ned och skapade det område som i dag kallas Siljansringen. Meteoritnedslaget var så kraftfullt att berg lyftes och ställes på ända och sprickor bildades djupt ner i berggrunden. Platsen är västra Europas största krater och ett så kallat ”stjärnsår”. Här finns unika bergarter som människor i alla tider tagit vara på i jordbruket, kalkbruket och i en tidig industrialisering.
Geosites i Leksands kommun
Siljan Geopark är Sveriges första nationella geopark med unika geologiska fenomen och naturvärden på flera platser, så kallade geosites. Här är det möjligt att uppleva områdets unika miljö.
Parken omfattar en yta av sextio kilometer i diameter där du kan besöka många spännande och geologiskt intressanta platser som präglat bygden på olika sätt.
Det finns 24 prioriterade geosites i Siljan Geopark och några av dem ligger i Leksands kommun. Bland annat kan vi tipsa om följande:
Från det 32 meter höga utsiktstornet kan man föreställa sig vilka krafter som format Siljansbygdens landskap. Den ursprungliga kratern är idag till stor del bortnött och det vi ser nu på en karta eller satellitbild, är en ringformad sänka, med en upphöjd granitkupol i mitten. Björkberget består främst av granit, samma som kupolen.
Graniten i Björkberget bildades för nära två miljarder år sen. Men toppen består av urbergsporfyr, en tät och hård bergart, som stått emot nötning från inlandsisar och vattenmassor. Granit har bildats på djupet, och porfyr närmare jordytan.
Besök gärna Naturum Dalarna och utsiktstornet för en storslagen upplevelse.
Faluröda trähus, hotell och mysiga caféer! Det här är ett av de heta turistområdena i Dalarna. Men för 380 miljoner år sen var det ännu hetare, när den 5 kilometer stora meteoriten slog ner i området med en kraft som motsvarade över en miljon vätebomber.
Tällberg ligger på en sluttning med vacker utblick över Siljan, utanför den ringformade sänkan. Inlandsisarna har skulpterat nya former på sluttningarna. Här finns moränryggar, uppbyggda genom glaciärernas rörelser som strömlinjeformade kullar av morängrus.
Här kan du vandra mellan konstverk i en torr älvfåra. Marken vid Åkersön består av sand, grus och sten. Det har förts hit av inlandsisen och av istidens isälvar. För drygt 10 000 år sen nådde havet över Siljans nivå. Siljan var en havsvik, men blev snart genom landhöjningen en insjö med sött vatten. Sjön var då större och vattenytan låg på en högre nivå. Men för 8 000 år sen bröt Dalälven sig en ny fåra. Siljan sänktes flera meter och fick ett nytt utlopp. Kvar fanns den gamla älvfåran som nu blivit torr.
Här i Åkersön kan du följa en vacker stig genom den torrdal som tidigare var Siljans utlopp. Genom en vacker lövskog löper den stig, som också visar konst. I projektet ”Se människan” har konstnärer med funktionsvariationer gjort en utställning, där flera av konstverken också är tillverkade av lokala material som Dalasandsten och granit från Dalarna.
Samarbete
Siljan Geopark drivs i ett samarbete mellan Siljanskommunerna Leksand, Mora, Orsa och Rättvik, Länsstyrelsen Dalarna och det regionala destinationsbolaget Visit Dalarna.
Sidan uppdaterad: