Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Organisationsförändringen som ska stärka besöksnäringen och föreningslivet

Tobias Mårtensson, ny fritid- och näringslivschef och Åke Sjöberg, sektorchef samhällsutveckling.

Tobias Mårtensson, ny fritid- och näringslivschef och Åke Sjöberg, sektorchef samhällsutveckling.

Från och med 1 juni slås fritidsavdelningen och näringslivsavdelningen ihop till en gemensam avdelning som ska gå under namnet fritid- och näringslivsavdelningen.

Som ett led i arbetet med chefoskopet och riktvärden för antal medarbetare per chef påbörjades projektet med att se över organisationen inom sektorn för samhällsutveckling. Diskussioner kring hur sektorn ska jobba med besöksnäring, evenemang och föreningsliv har varit en viktig del i framtagandet av den nya organisationen.

– Det som det mynnade ut i är att vi nu gör en fastighet- och exploateringsavdelning där vi samlar fastighetsfrågorna och exploateringsfrågorna, som delvis legat på fritid och delvis på näringsliv, där är Johanna Ingre avdelningschef. Sedan har vi slagit ihop fritidsavdelningen och näringslivsavdelningen till en avdelning där Tobias Mårtensson blir fritid- och näringslivschef, säger Åke Sjöberg, sektorchef samhällsutveckling.

I kommunens uppsatta inriktningsmål är ett av de specifika målen att invånare i Leksand, med fokus på barn och unga, ska ha tillgång till ett rikt och aktivt kultur-, idrotts- och friluftsliv. I Leksands arrangeras det över 400 evenemang per år där kultur, fritid och näringsliv har många gemensamma nämnare när det kommer till evenemangen.

– En styrka som vi ser med den nya organisationen är att det finns väldigt mycket kontaktpunkter mellan fritid och näringslivet. Framför allt kopplar de mot besöksnäringen och evenemangen, men också på vilka krav vi ställer och hur vi stöttar våra föreningar, säger Tobias Mårtensson, fritids- och näringslivschef.

Komma närmare föreningarna

En målsättning med omorganisationen är att komma närmare föreningarna i Leksand. Föreningsstöd i form av bidrag är en viktig del i detta, där avdelningen hoppas på lite större pott att jobba med. Det är många föreningar som har det tufft ekonomiskt med tanke på kostnadsutvecklingen men även tufft med att hitta folk som ställer upp i styrelser och föreningsarbetet.

– Föreningslivet är jätteviktigt för kommunen. Vi ska premiera de som håller på med barn och ungas verksamhet men också ensamma äldre. Vi vill komma närmare föreningarna och vi vill stötta dem mer men vi ska också våga ställa krav på föreningarna att de faktiskt har värdegrunder som vi kan stå för, säger Åke Sjöberg.

Tobias Mårtensson som idag är näringslivschef på Leksands kommun har även en gedigen bakgrund inom föreningsbranschen, både som sportchef, ordförande och tränare i Falu IF ishockey.

– Jag har en ödmjuk förståelse för vilket jobb man får lägga ner när man jobbar i en förening. Men jag ser också den glädjen man får när man jobbar i det. Föreningslivet kan ju verkligen göra skillnad. Vi har ett rikt föreningsliv i Leksand med välskötta föreningar, ett brett utbud trots liten ort – här finns verkligen något för alla, säger Tobias.

Ett fritidspolitiskt program ska tas fram

Precis som det togs fram ett näringslivspolitiskt program för näringslivet så ligger fokus nu på att även ta fram ett fritidspolitiskt program som ska sätta inriktningen på verksamheten och staka ut prioriteringar. När både näringslivspolitiska programmet, fritidspolitiska programmet och kulturpolitiska programmet är på plats så ska det även göras en evenemangsstrategi för Leksands kommun.

– Det finns ett stort engagemang i Leksand, man bryr sig verkligen om både föreningar och samhällsutveckling. Det var väldigt tydligt när vi arbetade med översiktsplanen, vi fyllde ju ladorna när vi hade möten medan andra kommuner inte får in något engagemang från medborgare. Där sticker vi verkligen ut, säger Åke Sjöberg.