Medborgare över 65 vill bo hemma så länge som möjligt

Under vecka 27 förra året skickade vi ut en boendeenkät till drygt 3 000 kommunmedborgare över 65 år. 1 620 medborgare svarade och ett tydligt resultat visar att majoriteteten vill bo hemma så länge som möjligt.
Enkäten var anonym och postades ut randomiserat till drygt 3 000 av Leksands kommunmedborgare över 65 år. Frågorna handlade bland annat om hur du bor idag och hur du skulle vilja bo om du får ett ökat vårdbehov och du inte kan bo kvar i ditt nuvarande boende, samt övriga önskemål om vad som är viktigt för dig. Cirka 55 procent svarade på enkäten och det är många insikter som nu tas om hand i ett fortsatt arbete.
– Lite mer än hälften svarade på enkäten vilket är ett resultat vi tycker är bra, då det visar att många av kommunens invånare över 65 år vill vara delaktiga i kommunens framtida boendeplanering. Det här ger oss en trygghet av hur vi ska tänka framåt. Många av de svarande upplevde att det var svårt att svara utifrån nuläget då man inte kan se in i framtiden och det förstår jag men uppskattar att man har svarat så gott man kunnat, säger Nina Lehtonen, kvalitets- och boendeutvecklare.
I enkäten fick de tillfrågade möjligheten att vara delaktiga i en insamling av information och önskemål om olika boendeformer. Syftet är att möta kommande behov och att planera för hälsofrämjande och förebyggande insatser, i takt med att vi lever allt längre. Ett möjligt boendealternativ som enkäten undersöker är om trygghetsboende vore ett alternativ för ett framtida boende.
Summering av framtida boendeformer
När alla 1620 svar har sammanställts kan flera slutsatser tas. Bland annat syns det en tydlig trend i att man vill bo hemma så länge som möjligt och att det är de tidiga förebyggande insatserna som efterfrågas. När vårdbehovet ökar för de tillfrågade är det mer än 50 procent som vill ha hemtjänst för att kunna bo kvar i sitt hem och efter det är det boendeanpassning som efterfrågas.
– Boendeenkäten är ett ovärderligt verktyg för oss i arbetet med att förstå och möta de behov som våra äldre har när det gäller boende och omsorg. Svaren ger oss en tydlig bild av att det finns en stark vilja bland våra äldre att bo kvar hemma så länge som möjligt, och vi ser att förebyggande insatser, som hemtjänst och boendeanpassning, är avgörande för att göra det möjligt. Det här är en viktig insikt som vi tar med oss när vi nu går från ord till handling, säger socialchef Isabella Piva Hultström.
Av de svarande är det hela 98 procent som känner sig trygga i sitt hem och sitt närområde. Det är 69 procent som uppger att de idag bor i villa, 44 procent är ensamhushåll och knappt fem procent av de svarande har hemtjänst. Det som dock oroar en del är att 12 procent uppger att de känner sig ensamma. Den mest efterfrågade sociala aktiviteten är öppna träffpunkter.
– Vi måste säkerställa att vi har rätt stöd och rätt lösningar på plats för att våra äldre ska kunna leva självständigt och tryggt hemma, men vi måste också förbereda oss för de perioder när detta inte längre är möjligt. Genom att noggrant lyssna på de svar vi fått kan vi ta de rätta stegen, både för att förbättra den sociala omsorgen och för att skapa nya boendealternativ som trygghetsboenden, som många uttrycker ett intresse för. Vår fortsatta planering kommer att vara baserad på dessa insikter, och vi kommer att arbeta nära våra äldre för att se till att vi möter deras behov både nu och i framtiden, fortsätter Isabella.
Sociala sektorn i Leksand är även den första kommun i Dalarna med att ha 100 procent MAR i en sektorledning. MAR står för medicinskt ansvarig för rehabilitering och den här personen ska arbeta förebyggande med hemtjänsten och välfärdstekniken för att möjliggöra kvarboende. MAR:en tillträder sin tjänst den 20 januari.
Intresse för trygghetsboende
En fråga som enkäten undersökte var intresset av att flytta till ett trygghetsboende, vilket är en boendeform för äldre som söker trygghet och gemenskap och som är för friska för ett särskilt boende. Inga serviceinsatser ingår i denna boendeform.
– I enkäten svarar många ja på att de skulle kunna tänka sig att flytta till ett trygghetsboende, men fritextsvaren antyder att det finns olika uppfattningar om vad ett trygghetsboende är. Sociala sektorn kommer tillsammans med sektorn samhällsbyggnad att titta närmare på frågan om trygghetsboenden i Leksands kommun, säger Nina.
Till dig som besvarat enkäten
Stort tack för att du tog dig din tid och besvarade enkäten. Du har hjälpt oss att planera för framtida boendeformer i Leksands kommun.