Leksands kommun redovisar bättre resultat än budgeterat

När årsredovisningen för 2024 summeras redovisar kommunen ett resultat på minus 7,8 miljoner kronor vilket är drygt 20 miljoner bättre än budgeterat.
Årsredovisningen sammanfattar kommunens ekonomiska och verksamhetsmässiga resultat 2024. Årsredovisningen visar att kommunen tar viktiga steg mot att nå målen och ett av de viktigaste resultaten 2024 är att kommunen kunde bromsa kostnadsutvecklingen. Inom äldreomsorgen där kommunen brottats med stora kostnadsökningar har kostnadsutvecklingen bromsat in och sociala sektorn gör ett överskott på drygt 15 miljoner kronor.
– 2024 var året då vi på allvar började se resultatet av den förändringsresa som Leksands kommun inledde i början av den här mandatperioden. Ett arbete som syftar till att skapa förutsättningar att leverera välfärd av hög kvalitet och bygga en långsiktigt hållbar ekonomi, något som kräver tydliga prioriteringar, modiga beslut och ett nära samspel mellan politik, tjänstepersoner och våra verksamheter, säger kommunstyrelsens ordförande Sebastian Larsson (M).
Kommunen redovisar ett underskott på 7,8 miljoner kronor jämfört med ett budgeterat underskott på 29,2 miljoner kronor. Det ekonomiska resultatet har även påverkats negativt av återbetalning av felaktigt utbetalda statsbidrag inom vuxenutbildningen på cirka 20 miljoner kronor.
– Vi redovisar ett resultat som är långt bättre än budgeterat, något vi alla ska vara stolta över. För att möta framtidens behov krävs fortsatt fokus på budget i balans och utveckling av vår gemensamma välfärd, säger kommunstyrelsens ordförande Sebastian Larsson (M).
Kommunens inriktningsmål
Leksands kommun har fem inriktningsmål där måluppfyllnaden redovisas i årsredovisningen. Målen handlar om att använda våra gemensamma resurser på ett effektivt sätt, att vi ska tillgodose framtidens behov av arbetskraft och kompetens, att välfärden i Leksand håller en hög kvalitet och sätter människan i fokus. Även att vi i Leksand skapar förutsättningar för tillväxt med en mångfald av goda livs- och boendemiljöer i både tätorter och byar samt att vi lever på ett miljömässigt hållbart sätt.
– Sammantaget bedöms kommunen inte nå de uppsatta inriktningsmålen. Utvecklingen pekar i positiv riktning för flera av de specifika målen och här är målsättningen långsiktig, säger Ann-Charlotte Zackrisson, ekonomichef.
Under varje inriktningsmål finns även flertalet specifika mål. Tre av de specifika målen bedöms uppfyllas helt, ett bedöms inte uppfyllas och de återstående sju bedöms delvis kunna uppfyllas.
De tre inriktningsmålen som bedöms uppfyllas handlar om att arbeta tillsammans med näringslivet och högskolan för en god personal- och kompetensförsörjning, att vara en expansiv kommun med livskraftiga företag som skapar nya arbetstillfällen samt att Leksands kommun och dess bolag ska ge invånare, besökare och företagare goda förutsättningar att minska sina klimatavtryck.
Det inriktningsmål som inte bedöms uppfyllas är målsättningen att alla elever i Leksand går ut grundskolan med godkända betyg och ges förutsättningar till livslångt lärande.
– Här pågår redan ett stort arbete med fokus på den språk-, läs- och skrivplan som vi tagit fram. Grundskolan har tillsammans med politiken, skolledare och fackliga representanter även tagit fram en treårig utvecklingsplan som bygger på ökad måluppfyllelse genom kunskap och mående. Till hösten får vi en ny skolorganisation på plats som ska stärka det pedagogiska ledarskapet och förbättra arbetsmiljön. Leksands kommun har fortsatt en hög ambitionsnivå om att vara en av landets främsta grundskolekommuner, säger utbildningschef Annica Sandy Hedin.
Leksands kommuns årsredovisning omfattar förutom kommunens egen verksamhet även den verksamhet som bedrivs i bolagsform (Leksand Vatten AB och Leksandsbostäder AB).