Kostenheten i Leksands kommun arbetar för minskat matsvinn

Kostenheten i Leksands kommun samlades nyligen för en gemensam eftermiddag med fokus på att minska matsvinn som är en del i kommunens hållbarhetsarbete.
Under eftermiddagen fick kostenheten möjlighet att inspirera varandra och hitta nya lösningar tillsammans. Genom att dela goda exempel och inspirera varandra togs ett viktigt steg mot ett ännu mer hållbart arbetssätt i kommunens alla kök.
– Tanken med vår eftermiddag var att samla hela enheten för att göra ett avstamp för att fortsätta arbetet framåt. Alla har jobbat sedan många år tillbaka med att minska matsvinnet. Vi har jobbat med det som köken sett och som de märkt gjort skillnad. Nu var det dags att dela med sig av goda exempel till varandra och väcka idéer vad vi ytterligare kan göra framåt säger Linnéa Wahl, enhetschef kostenheten.
Under eftermiddagen delades konkreta och inspirerande exempel från olika verksamheter. Bland annat:
- Ett test mellan förskolan i Djura och tillagningsköket på Solhem där de fotar överbliven mat för att bättre förstå vilka mängder som behövs.
- Kreativa sätt att ta vara på rester, till exempel genom att laga om mat – så som överbliven pasta – eller spara och servera till dagen efter som "andra chansen"-måltider.
- Att göra timbaler och grov paté av tillagad mat för att ge det en genuin smak och undvika att köpa färdiga timbaler och patéer, och då även öka matkvalitén för de äldre som behöver konsistensanpassad mat.
- Ha bra samtal med eleverna som kommer och äter för att få dem att börja med en liten mindre portion för att sen komma och ta en gång till i stället för att lägga på för mycket från början.
- Frysa, rosta och göra bites av överblivna grönsaker i salladsbuffén.
Kostenheten vill nu även involvera sina matgäster, särskilt elever på skolorna, för att berätta varför detta görs – med hjälp av kommunens hållbarhetsstrateg Tobias.
Kostenheten planerar även att införa matsvinnsmätningar inom vården, samt utöka användningen av klimatlådan – där överbliven mat säljs till ett lågt pris. Den kommer nu införas på samtliga kök i kommunen utom Gästishallen, där öppettiderna inte tillåter detta.