Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Besök från vänorten Tobetsu

Representanter från Leksands kommun och besökare från vänorten Tobetsu.

Representanter från Leksands kommun välkomnar besökare från vänorten Tobetsu. Från vänster till höger: Yuuta Ideuchi, Simon Torpel, Saki Matsuumi, Natsumi Echigo, Sebastian Larsson, Koosuke Yamada, Caroline Smitmanis Smids, Lena Ryen och Toyoko Reinius.

Denna vecka har Leksands kommun fått långväga besök från vår japanska vänort Tobetsu. Det är tre elever och två tjänstepersoner som är här för att lära sig mer om både våra utbildningar samt hur vi arbetar med klimatanpassningar.

Leksands kommun har sju officiella vänorter och samarbetet med Tobetsu i Japan har pågått i hela 37 år. Syftet med vänorter är att engagera sig i internationella projekt och utbyten som stödjer kommunens utveckling.

För eleverna Natsumi Echigo, Saki Matsuumi, Simon Torpel och tjänstepersonerna Yuuta Ideuchi och Koosuke Yamada är det här första gången som de besöker Leksand. Med sig har de även tolken Toyoko Reinius. De välkomnades i kommunhuset i tisdags av kommundirektör Caroline Smitmanis Smids, kommunstyrelsens ordförande Sebastian Larsson, utbildningschef Annica Sandy Hedin och Lena Ryen, verksamhetsutvecklare utbildning.

Natsumi Echigo får ta emot en gåva från Leksands kommun som kommundirektör Caroline Smitmanis Smids delar ut.

Natsumi Echigo får ta emot en gåva från Leksands kommun som kommundirektör Caroline Smitmanis Smids delar ut.

”Vi kan lära mycket av varandra”

Sebastian och Caroline hälsade gästerna välkomna och betonade båda två stoltheten över samarbetet med Tobetsu. Lena berättade mer om Leksand som ort och om våra starka traditioner. Annica informerade om hur skolans värld ser ut i Sverige och Leksand. Gästerna bjöds även på äkta ”Swedish fika” i form av kanelbullar och kaffe.

– Leksand och Tobetsu står inför liknande utmaningar, till exempel vad gäller klimatförändringar, men vi har olika förutsättningar att hantera dem. Vi kan lära mycket av varandra, säger Caroline Smitmanis Smids, kommundirektör.

Tjänstepersonerna Yuuta Ideuchi och Koosuke Yamada som främst är här för att lära sig mer om hur vi arbetar med klimatanpassningar presenterade Tobetsus miljöplan och vilka åtgärder de gör för att minska koldioxidutsläpp. De är extra nyfikna på att höra hur vi arbetar med solenergi och solpaneler, något som inte är lika stort i Japan.

– Tack för att ni välkomnar oss så varmt. Vi hoppas att vi kan bibehålla denna ömsesidiga relation och lära oss mer om hur ni jobbar med klimatfrågor, säger Yuuta Ideuchi.

Kommunstyrelsens ordförande Sebastian Larsson får ta emot en gåva från Tobetsu som Yuuta Ideuchi delar ut

Kommunstyrelsens ordförande Sebastian Larsson får ta emot en gåva från Tobetsu som Yuuta Ideuchi delar ut.

Fullspäckat schema

Under veckan har våra japanska besökare haft ett fullspäckat schema med besök på Leksands gymnasium, Högskolan Dalarna, Leksands folkhögskola, Lyckavägens särskilda boende, Tomoku hus och Leksandsbröds bageributik. De fick även uppleva det rika kulturlivet i Leksand genom besök i Leksands centrum, Leksands kyrka, japanska parken och inte minst få gå på en hockeymatch i Tegera Arena.

”Det som förenar Tobetsu och Leksand är naturen. Vardagsliv i dramatiskt landskap under fyra säsonger.” (Taget från Tobetsus presentation)

Bilder från veckan

Studiebesök på Leksands gymnasium

De japanska eleverna berättar om Tobetsu för elever på Leksands gymnasium.

Studiebesök på Lyckavägens särskilda boende

Utanför Lyckavägens särskilda boende, i bakgrunden syns solcellerna på taket.

Studiebesök på Tomoku Hus

Besök hos det japanska företaget Tomoku hus i Insjön.

Studiebesök på Leksands folkhögskola

Anders Gullback från Leksands folkhögskola visar dokument på deras solenergilösningar.

Studiebesök på Högskolan Dalarna

Studiebesök på Högskolan Dalarna. Här är de uppe på deras utbildningstak för solenergiteknik.

Studiebesök på Leksands gymnasium.

På Leksands gymnasium tillsammans med rektor Marcus Zetterlund och biträdande rektor Marko Sandelin.