Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Midsommar i Leksand

I sommar kan du vara med på världens största midsommarfirande när vi bjuder in till vårt omtalade firande i Gropen.

En tjej med en blomkrans i håret

Program för 2024

Midsommar i Leksand är något speciellt med kyrkbåtar, spelmän, ringdans och ljusa sommarnätter. Många härliga och kulturella evenemang och upplevelser kommer att hända i Leksand.

Torsdag 20 juni

18.00: Majstångsresning med spelmän, vid Carl Ohlson, norra brofästet.

Midsommarafton fredag 21 juni

15.30: Konsert vid Leksands hembygdsgårdar. Medverkande: Vuku Skolemusikkorps från Norge.

16.00: Lilla majstångsresningen för barn och vuxna vid Leksands hembygdsgårdar vid kyrkan med Leksands folkdanslag.

19.00: Kyrkbåtar med spelmän, folkdansare, kyrkokören, blomstergirlanger och kransar till majstången ror nedför älven. Landstigning vid södra brofästet. Därefter kortege över bron, förbi Norsgatan mot Gropen.

19.45: Majstångsresning i Gropen. Medverkande: Andy and the Rockets, Leksands folkdanslag, Leksands spelmanslag, Kulturskolans spelmanslag och Leksands kyrkokör. Långdans och ringlekar med Anders Tull.

Teckenspråkstolkad film om att vi direktsänder från Gropen.

21.30: Konsert i Leksands kyrka.

22.00: Logdans vid Leksands hembygdsgårdar. Medverkande: John & Sofie.

Sugen på ännu mer midsommar?

Spana in våra kortfilmer om firandet i Leksand som tillsammans ger dig den rätta midsommarkänslan. Filmerna är textade och teckenspråkstolkade.

Parkeringar och avstängda vägar på midsommarafton

Under midsommar är det mycket folk i rörelse i centrala Leksand. Det här påverkar framkomligheten i trafiken. Skippa gärna bilen om du har möjlighet.

Evenemangsparkering

Se karta för parkeringsmöjligheter. Evenemangsparkeringar finns vid södra brofästet mittemot förskolan Rosen och vid kulturhuset, Hildasholm och Siljansvallen.

Midsommarafton

  • Kyrkallén och del av Faluvägen närmast gropen är avstängd mellan klockan 10.00 till 06.00.
  • Rättviksvägen stängs av från Parkgatan till Klockaregatan klockan 20.00 till 06.00.
  • Tillfällig väg via Barkdal är öppen för utfart klockan 19.30 till 06.00 eftersom att både Kyrkallén och Rättviksvägen är avstängda samtidigt.

Övriga dagar
Rättviksvägen stängs även av från Parkgatan till Klockaregatan på torsdag 22 juni klockan 20.00 till 06.00 och på lördag 24 juni klockan 20.00 till 06.00.

Det är endast tillåtet att parkera fordon klass 1 på Kulturhusparkeringen under midsommarveckan. Husbilar hänvisas till våra campingplatser i Leksands kommun.

Husbilar och husvagnar är också välkomna att parkera enligt ordinarie parkeringsregler på respektive parkeringsplats - där får man parkera men inte campa.

Vid rastplatsen strax söder om Leksands södra infart, utefter riksväg 70, finns det möjlighet till latrintömning och att fylla på vatten.

Om du vill stanna en längre tid med din husvagn eller din husbil hänvisar vi till de kommersiella ställplatserna och campingplatserna inom kommunen.

Visit Dalarna

Visit Dalarna är dalakommunernas gemensamma destinationsbolag. Där får du full koll på vad som händer under midsommarveckan i Leksand och byarnas majstångsresningar hela sommaren!

Midsommarfesten

Letar du efter information om festivalen Midsommarfesten? Det evenemanget arrangeras inte av Leksands kommun men du hittar all informationen på den här länken:

Inget väskförbud i Gropen

Till midsommarfirandet i Gropen får du ta med dig din väska. Inget väskförbud gäller.

Sidan uppdaterad: