Längdskidåkning

Runt om i Leksands kommun finns ett stort antal längdskidspår i varierande terräng, som prepareras regelbundet under säsong. Informationen om prepareringsdatum uppdateras kontinuerligt.

Gå eller spring inte i skidspåren! Det är även förbjudet att ha hundar och hästar i skidspåren.

Enkelriktade spår

Observera att längdspåren är "enkelriktade" för att förhindra olyckor. Åkriktningen är ändrad till vänstertrafik i elljusspåren i Insjön och Källberget.

Elljusspår/dagspår

Belysningen kan tändas genom att du trycker på knappen som finns vid starten på våra elljusspår klockan 16.00-22.00 dagligen. Undantaget är elljusspåret i Insjön där belysningen är både ljus- och tidsstyrd. Ljuset slår på automatiskt klockan 15.00 (tidigare om det är tillräckligt mörkt) och slår av klockan 22.00.

Granberget

Skidspår GranbergetGranbergets topp hittar Du pistmaskinspreparerade längdskidspår med fullbredd på alla spår för klassisk skidåkning och skate. Här finns cirka 13 kilometer skidspår beroende på snötillgång, varav 5,5 kilometer är elbelysta kvällstid.

Insjön

Elljusspåret i Insjön utgår från Insjöns idrottsplats och är 8 kilometer långt (2x4 km). Dagspåret som är en extraslinga av elljusspåret är 5 kilometer långt. Detta ger en sammanlagd åksträcka på 13 kilometer dagtid.

Källan

Skidspår KällanElljusspåret i Källberget, Leksand, utgår från orienteringsklubbens stuga vid Källan och är 5,5 kilometer.

 

 

Invigning av skidspåret LänkenLänken

Skidspåret "Länken" binder samman skidspåren vid Källan med de i Granberget. Det är en sträcka på 30 km. Skidspårskartan hittar Du här

Skidspår OrsandbadenOrsandbaden

I området Orsandbaden strax norr om centrala Leksand finns tre dagspår: 2,5 kilometer, 5 kilometer och 10 kilometer. Starten ligger cirka 100 meter norr om infarten till Leksand Strand.

Ett anslutningsspår på 3,6 kilometer till Orsandbaden utgår från Tegera arena. Spåret prepareras vid god snötillgång.

Djura

Dagspåret i Djura är 3,6 kilometer och starten ligger bakom Djura skola.

Siljansnäs

Elljusspåret i Siljansnäs är 1,8 kilometer och utgår från skidstugan i Siljansnäs, som ligger 250 meter norr om Siljansnäs skola. Dagspåren som utgår från skidstugan är 3,5 kilometer och en förlängning på andra sidan Hjulbäcksvägen är  7 kilometer. Spåret är lättåkt med mer krävande partier och är preparerade för både klassiskt och skate. Tillgång till värmestuga finns vid starten med möjlighet att valla skidor och hänga av sig överdrag. Skidspårskartan hittar du här.

Tällberg

Dagspåret i Tällberg är 3,6 kilometer och du kan starta från idrottsplatsen, majstångsplatsen eller campingen. Dagspåret med start vid parkeringsplatsen bortom skolan är 7,5 kilometer långt. Skidspårskarta för Tällberg hämtar du här.

Skidspår på Siljan

När vinterkylan gjort sitt och isen har lagt sig på Siljan går det även att åka längdskidor här. All åkning sker med sunt förnuft och på egen risk.

Tänk på säkerheten!

Väljer man att åka skidor på någon av våra sjöar är det viktigt att tänka på säkerheten. Tips om hur du minimerar riskerna finns hos Svenska Livräddningssällskapet.

Sidansvarig: Malla Jäderlund (malla.jaderlund@leksand.se)
Senast uppdaterad måndag 11 december 2017 11:47

Kontakt

KUNDTJÄNST Telefon: 0247-800 00 E-postadress:
Fritidsavdelningen Telefon: 0247-801 88 Fax: 0247-147 18 E-postadress:
Markus AnderssonFritidsavdelningenTelefon: 0247-805 19 E-postadress: