I Japanska parken, Leksand, planteras 21 av de 30 bergskörsbärsträden.

Jubileumsgåva från vänorten: 30 körsbärsträd

2017-09-12 11:32

I år firar Leksands kommun och japanska Tobetsu 30 år som vänorter. För att uppmärksamma jubiléet har Tobetsu skänkt 30 bergskörsbärsträd som nu planteras i Leksand, Insjön och Siljansnäs.

De sista träden planteras i samband med ceremonier i Leksand, Insjön och Siljansnäs nu på lördag, den 16 september. Kommunalråd Ulrika Liljeberg håller tal medan kommunen bjuder på fika.

Totalt 55 skänkta träd

Bergskörsbärsträden ger ingen frukt men blommar vackert rosa till våren. Vid japanska parken finns sedan tidigare 25 bergskörsbärsträd som Leksands kommun fick i gåva av Tobetsu vid 25-årsjubileet 2012.

Firar jubileet i Tobetsu

Den gången firades det officiella jubileet i Leksand. Den här gången firas jubileet i Tobetsu den 26–29 oktober. Då överlämnar en delegation från Leksand ett vävt konstverk som ska pryda en av väggarna i ett nybyggt litet affärscentrum vid infarten till Tobetsu. Konstverket, som heter "Det sitter en uggla i björken" är skapat av Inger Nilsson från Siljansnäs. Delegationen skänker också en smidd tupp som ska sättas i toppen på Tobetsus nya midsommarstång.

I Leksand uppmärksammades 30-årsjubileet redan i våras i samband med en japansk filmfestival och körsbärsblomsfester.

Ante Gransten får assistans av Toshinori Sato, vd på Tomoku hus. Foto: Johanna Jobs


Inger Nilssons vävnad "Det sitter en uggla i björken" skänks till Tobetsu i samband med 30-årsfirandet i slutet av oktober.

Fakta/ceremoniell plantering den 16 september
  • Klockan 10.30 i Siljansnäs: Fem träd planteras i parken vid Siljansnäs kyrka. Kommunalråd Ulrika Liljeberg håller tal och kommunen bjuder på fika.
  • Klockan 11.00 i Siljansnäs: Naturum Dalarna öppnar en utställning av körbärsprodukter.
  • Klockan 14.00 i Leksand: 21 träd planteras i Japanska parken. Kommunalråd Ulrika Liljeberg håller tal och kommunen bjuder på fika.
  • Klockan 16.00 i Insjön: Fyra träd planteras på Vattberget. Kommunalråd Ulrika Liljeberg håller tal och kommunen bjuder på fika.
Vad tycker du? Kommentera gärna!

Välkommen att kommentera på leksand.se! Undrar du hur kommentarsfunktionen fungerar och vilka regler som gäller?

Här kan du läsa mer
comments powered by Disqus
Sidansvarig: Magnus Rolands (magnus.rolands@leksand.se)
Senast uppdaterad tisdag 12 september 2017 15:00

Kontakt

KUNDTJÄNST Telefon: 0247-800 00 E-postadress: