Att få det här jobbet har förändrat hela mitt liv, säger Alaa Alshawa.

Arkitekten Alaa fick fast jobb efter språkpraktiken

2016-06-02 09:09

Arkitektfirman hade inte tid för en språkpraktikant. Men när Alaa Alshawa visade vad han kunde gav de honom en chans. Alaa fortsatte att leverera och redan efter en månad erbjöds han fast anställning.

Leksands kommun valde tidigt en egen väg när flyktingkrisen blev som mest påtaglig under hösten 2015. Utöver sina ordinarie åtaganden rekryterades två koordinatorer som bland annat skulle hjälpa de asylsökande att få språkpraktik. Leksands kommun ordnade några egna praktikplatser och utmanade privata arbetsgivare att göra samma sak.

Läs nyheten: Satsning på språkpraktik skapar jobb i Leksand

Från nej till självklart

Arkitektfirman Agnasark i Leksand tog utmaningen på allvar, men efter en intern diskussion kom man först fram till att det var ett alltför tidskrävande åtagande.

– Vi funderade och diskuterade, men kom fram till att vi hade fullt sjå att klara våra egna projekt, säger företagets vd Daniel Boberg.

Men historien tog inte slut där. En vecka senare ringde en privatperson från Siljansnäs. Hon tipsade om en syrisk arkitekt som så gärna ville komma och hälsa på.

– Det gick så klart bra. Vi tänkte oss en halvtimme, men han insisterade på att få visa sina projekt och två timmar senare såg vi nya möjligheter, fortsätter Daniel Boberg.

Fast jobb efter en månad

Alaa Alshawa fick en månads språkpraktik. Under den perioden uppvaktades han av två arkitektfirmor i Stockholm, något som fick Agnasark att ta nästa steg - erbjuda fast anställning.

– Det var verkligen ett ögonblick av lycka som förändrade hela mitt liv. Plötsligt blev jag en del av samhället. Jag är verkligen glad att få vara en av de första asylsökande i Leksands kommun som får betala skatt i Sverige, säger Alaa Alshawa.
Daniel Boberg och kollegorna på Agnasark delar Alaas glädje.<