Anton Trotzig och Jan-Erik Smångs på Norsgatan.

Renoveringen som har öppnat upp en helt ny värld

2015-06-11 11:36

Att besöka Z-torget och Norsgatan har blivit en helt ny upplevelse för Anton Trotzig som är rullstolsburen och Jan-Erik Smångs som är blind. Med ramper och digitala ledstråk har en helt ny värld öppnats upp.

Sedan första spadtaget i september 2014 har byggnadsarbetare och arbetsfordon samsats med kunder och besökare på Z-torget och den pittoreska gågatan Norsgatan i Leksand. Marknivån har höjts, ytorna har fått ny stenbeläggning och flera butiker har försetts med ramper så att kunder med barnvagnar, rullstolar och rullatorer enkelt kan ta sig in.

En tidigare stängd värld har öppnats

Anton Trotzig i sin permobilFör Anton Trotzig har åtgärderna öppnat en tidigare stängd värld. Plötsligt har det blivit möjligt att besöka varenda affär längs gatan, vilket i det närmaste var omöjligt tidigare.

– Innan det här gjordes kom jag i princip bara in på Gårdscaféet. Nu har jag besökt både tobaksaffären och blomsteraffären för första gången någonsin och jag vet inte hur jag ska beskriva den känslan. Det var surrealistiskt. Jag blev mållös över att kunna kolla på varor själv utan att behöva skicka in min assistent och under tiden sitta kvar utanför och vänta, säger han.

Först i landet med ledstråk för blinda

Jan-Erik Smångs på NorsgatanAtt besöka Z-torget och Norsgatan blir en helt ny upplevelse även för Jan-Erik Smångs från Siljansnäs. Han är blind och tar sig vanligtvis fram med hjälp av käpp, ledarhund och ledsagare. Men nu finns ytterligare ett hjälpmedel - "den talande käppen".

Som första kommun i landet har Leksand anlagt ett stråk av transpondrar som via en antenn på käppen och en app i mobilen hjälper besökaren att hitta rätt på Z-torget och Norsgatan. Fram till år 2020 ska ledstråket byggas ut i takt med varje ny etapp av centrumutvecklingsplanen.

– Förhoppningsvis är det fler kommuner och statliga verk som hakar på så att det här blir standardiserat i framtiden. Det skulle underlätta väldigt mycket för oss som är blinda eller synskadade, säger Jan-Erik Smångs.

Kom och testa tillgängligheten på lördag

I samband med invigningen av Z-torget och Norsgatan på lördag får besökarna låna "den talande käppen" och en rullstol för att testa den förbättrade tillgängligheten i området.

Förutom ett festligt invigningsprogram kan man också provsitta den nya soffgruppen i aluminium, inspirera